Köp!

torsdag 22 april 2010

Det här för er som är intresserade av detaljer. Er andra hänvisar jag till cakewrecks.blogspot.com


Jag mejlade frågor, svar från Maria Ågren, handläggare för litteraturstödet och litterära evenemang på Kulturrådet.

Hur kommer litteraturstödet att göras om?
Det ordinarie titelstödet kommer att finnas kvar, men kompletteras med ett projektstöd. I dagsläget är inget mer bestämt än så. Kulturrådet väntar på det nya regelverket för litteraturstödet.

Är det något speciellt man ska tänka på när man trycker print-on-demand och söker stöd av er?
Egentligen inte. Men om man nu kan tala om en förstaupplaga när det gäller print-on-demand så bör den vara minst 291 ex. Detta eftersom ett eventuellt bifall innebär att förlaget måste kunna distribuera minst 291 ex till landets bibliotek.

Vad ska man då uppge för storlek på upplagan i blanketten?
291 ex eller ”print-on-demand” blir bra.

”För tekniskt enkla utgåvor och pocketböcker görs ett avdrag med 15 procent” står det på er webbplats. Gäller det print-on-demand?
Avdraget för tekniskt enkla utgåvor gäller i första hand pocket och där utgåvan är av uppenbart dålig kvalitet (sidor ramlar ur, trycket är dåligt osv).

Måste jag själv ha ansökt om ISBN-numret eller går det bra med ett som Publit har ansökt om?
Utgivaren av boken ska ansöka om stöd. Om man ska hårddra det – innehavaren av ISBN-numret ska ansöka om stöd.

Om man får litteraturstöd, inklusive distributionsstöd, så får man halva f-priset subventionerat på de 291 exemplaren som ska ut till bibliotek. Det innebär att distributionsstödet blir minus för mig som använder Publit.
Det kan, i vissa fall, vara så att distributionsstödet innebär att förlaget måste ”sälja” en del av upplagan billigt. Det är något förlaget kan ha med i beräkningen när ansökan lämnas.

(Då skulle Eitrem förlag förlora 5 674,50 kr på distributionsstödet. 69(Publits grundpris)x291=20 079-99(f-pris)/2x291=14 404.5=5 674,50 kr)

En fråga till: vad är det genomsnittliga stödbeloppet?
Svårt att säga. Stödbeloppet fördelas ju på antal sidor/ark (som du kan se i f-pristabellerna).

...............................................

Svar på sista frågan från en förläggare: kanske runt 30,000:- i litteraturstöd + att rådet köper 291 exemplar till halva f-priset, vilket brukar bli en 10-15,000:- typ.

Slutsats: 1. Om en bok från Eitrem förlag någonsin får litteraturstöd kan print-on-demand kan bli dyrt. Bör kanske kolla upp det där tryckeriet i Litauen ändå. 2. Kulturrådet svarar bra, förutom på frågan var på webbplatsen jag kan se vilka summor olika titlar fått i stöd. Maria Ågren hänvisade till verksamhetsberättelsen. Någon annan som hittar det?

3 kommentarer:

  1. Hej Helena!
    Här är en pdf med en förteckning över hur mycket pengar sidantal genererar, vet inte riktigt om det var detta du menade med "vlka summor olika titlar fått i stöd": http://www.kulturradet.se/Documents/Bidrag/bidragsinformation/2009/Bilaga_Fpriser.pdf

    Vet att jag tidigare sett en pdf med beviljade litteraturstöd 07/08 på hemsidan, men jag hittar inte den nu. Däremot finns det såklart analoga redovisningar av exakt vilka summor alla titlar fått på Kulturrådet och de är offentliga handlingar som du kan begära att få titta på om intresse finns.

    Vänliga hälsningar
    Linnéa,
    doktorand som skriver om det svenska litteraturstödet.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Tänkte bara säga att ISBN-nummer är helt gratis att skaffa och kan göras här: http://www.kb.se/isbn-centralen/isbn/ansokan-forlag-utgivare/

    Missa inte att det finns andra print-on-demand-förlag här i Sverige också (tex http://www.books-on-demand.com), en jämförelse kan löna sig.

    Vält värt att kolla upp är också print-on-demand-förlagens förmåga/oförmåga att leverera tillräckligt med pliktexemplar. Tänker du dig att det sammanlagt ska finnas mer än 30 ex av boken ska pliktexemplar levereras till sju olika bibliotek, men många print-on-demand levererar bara till två bibliotek(de som krävs för utgivning av enstaka bokexemplar)...

    SvaraRadera
  3. Här kommer sent svar:
    Jag fick en lista per mejl av Kulturrådet till slut med stödsummor i kronor, den finns inte på webbplatsen.

    Linnéa, jag älskar din blogg! Och ditt ämnesval.

    S, jag ville bara uppmärksamma att man inte kan söka litteraturstöd från Kulturrådet med ISBN från Publit.
    Tack för tips om pliktexemplar. Det som ingår när man trycker via Publit är följande:

    "I priset ingår pliktexemplar som trycks och skickas till Universitetsbiblioteket i Lund och Kungliga Biblioteket i Stockholm för att arkiveras, samt till den nationella bibliografiska databasen LIBRIS för registrering."

    SvaraRadera